14
Dec
2021

Recepty

Vianočné stromčeky z gaštanového pyré

Vianočné stromčeky z gaštanového pyré

Milujem vianočné pečenie. Ak sa niekto sťažuje, že musí počas adventu kvôli koláčikom stáť pred rúrou, tak ja to rozhodne nie som :-) Mňa skôr treba brzdiť, lebo chcem to vyskúšať, tamto vyskúšať, najradšej by som každému všetko porozdávala, porozposielala... Pečenie neberiem ako povinnosť, skôr k práci s cestom, vaľkaniu, vykrajovaniu, tvarovaniu utekám od tých naozajstných bežných každodenných povinností a požiadaviek na moju osobu. Keď pečiem, som vo svojom svete. Vymýšľam, kombinujem, čo s čím by sa ešte dalo... Akurát momentálne pri dvoch deťoch, práci a z domu pracujúcom manželovi táto moja psychohygiena neprichádza do úvahy tak často, ako by som si možno želala :-) Napriek tomu už v špajzi na kôpke čaká pár druhov vianočných keksíkov a dúfam, že ešte budú nejaké spod mojich rúk pribúdať :-) Pretože keď náš dom naplní vôňa vianočných koláčikov, moja duša pookreje a vo svojom tíšku si spieva vianočné koledy :-)

Tentoraz som mala chuť na niečo iné ako obyčajne. Spomenula som si, že už od leta v mrazničke na svoju príležitosť čaká gaštanové pyré, ktoré pravdepodobne na priamu konzumáciu už nebude najvhodnejšie :-) Gaštany u nás doma všetci milujeme, a tak bola voľba jasná. Ďalšie vianočné keksíčky budú gaštanové.

CESTO

POSÝPKA

POSTUP

1. Trstinový cukor som si spolu s cukrom s rumovou príchuťou (nemáme doma rum, pritom podľa mňa by v tomto recepte urobil luxusnú službu) pomlela na elektrickom mlynčeku na kávu.

2. Spolu s ostatnými surovinami na cesto som ho v miske ručne zmiešala (chvíľu som mala pocit, že z toho cesto nikdy nevznikne, ale stačilo len miešať a úspech sa dostavil :-) ) a cesto som na hodinu vložila do chladničky.

3. Vychladnuté cesto som na pomúčenej doske vyvaľkala na hrúbku cca 0,4cm a vykrajovala z neho stromčeky. Ukladala som ich na plech vyložený papierom na pečenie

4. Stromčeky som piekla v rúre na 175st. približne 10 minút (musia ostať bledé, vybrala som ich, keď začali na spodku jemne chytať farbu).

5. Kým sa piekli, pomlela som trstinový a vanilkový cukor a vo vzniknutej zmesi som obaľovala ešte teplé stromčeky.

Vanikovú zmes odoberám len po lyžiciach, a ak mi ostane, nepoužitú zvyknem odložiť do vzduchotesnej nádoby a pri ďalšom pečení ju pomeliem s ďalšou várkou vanilkového a trstinového cukru a používam ďalej.

Stromčeky sú veľmi chutné, chutia po gaštanoch, rume a vanilke; možno sú jemne tvrdšie, ale to im na lahodnosti vôbec neuberá. Len mi napadlo, že klasický rum by v tomto prípade mohol urobiť dobrú službu a s ním by koláčiky boli krehkejšie. Raz to určite vyskúšam a dám vám vedieť.

Alebo vyskúšate vy a dáte vedieť mne? :-)


Vianočné stromčeky z gaštanového pyréVianočné stromčeky z gaštanového pyréVianočné stromčeky z gaštanového pyréVianočné stromčeky z gaštanového pyréVianočné stromčeky z gaštanového pyréVianočné stromčeky z gaštanového pyré

Ahoj!
Som Anna,


a vy práve čítate moje zápisky s postrehmi z každodenného boja s perfekcionizmom a z neho vyplývajúcej prokrastinácie a frustrácie, ktoré u mňa práve materstvom nabrali na intenzite. Ak to máte podobne, rada vás inšpirujem myšlienkami, čriepkami zo života i receptami a ešte radšej vás spoznám a skamarátim sa s vami, nech sme v tom spoločne :-). Keď sa zrovna neľutujem na MD, vytešujem sa mojich dvoch dcér a manžela, zaujímam sa o psychológiu vzťahov a výchovy, pečiem torty a vyváram mňamky, učím sa tvoriť nové veci, spoznávam svoju osobnosť a jej interakcie s okolím a hrdo nosím titul magistry farmácie.