16
Oct
2021
Dnes sa mi po dlhom čase ozvala sesternica s prosbou o recept na tortu, ktorá v júli na oslave narodenín našej tety zožala taký úspech, že zmizla asi do desiatich minút (a to tak, že keďže som akurát po slávnostnom obede kojila moju dcérku, neušiel sa mi z nej ani kúsok :-)) Neviem, čo viac o nej napísať, aby som k vám preniesla správu o jej kvalitách. Možno toľko, že keď ju budete jesť, bude ťažké sa rozhodnúť, či vám viac chutí voňavý arašidový korpus, lahodný krémový stred, hravý sladkoslaný karamel, bohatá ozdoba, alebo to všetko dokopy. A ak bude okolo veľa ľudí, budete premýšľať, ako zariadiť, aby ste sa dostali ešte k ďalšiemu kúsku. Pozývam vás vyskúšať ju, je na prípravu menej zložitá ako vyzerá, odmení sa vám. Dá sa jej odolat? :-)
Suroviny na korpus som zmiešala rukou do približne plastelínovej konzistencie (ak treba, možno pridať arašidové maslo alebo múku, každá múka saje inak) a natlačila ju do tortovej formy s priemerom 23cm, asi centimeter pod okraj. Cesto som popichala husto vidličkou a dala približne na 10 minút piecť do rúry rozhorúčenej na 180 stupňov. Kým sa upiekol, v miske po ceste som zmiešala mliekarenské produkty s cukrami a soľou a následne metličkou vmiešala aj celé vajíčka. Rúru som znížila na 160 stupňov, plnku vyliala na predpečený korpus a piekla asi 40 minút. V podstate to treba sledovať, cheesecake je hotový, keď sa ešte stred trasie, ale už je na ňom vytvorená pevná vrstva. Skúšam prstom. Po upečení som nechala cheesecake do druhého dňa vychladnúť a následne zdobila vrstvou teplého slaného karamelového topingu zmiešaného s maslom, a po jeho ochladnutí čučoriedkami, arašidmi a karamelkami.
a vy práve čítate moje zápisky s postrehmi z každodenného boja s perfekcionizmom a z neho vyplývajúcej prokrastinácie a frustrácie, ktoré u mňa práve materstvom nabrali na intenzite. Ak to máte podobne, rada vás inšpirujem myšlienkami, čriepkami zo života i receptami a ešte radšej vás spoznám a skamarátim sa s vami, nech sme v tom spoločne :-). Keď sa zrovna neľutujem na MD, vytešujem sa mojich dvoch dcér a manžela, zaujímam sa o psychológiu vzťahov a výchovy, pečiem torty a vyváram mňamky, učím sa tvoriť nové veci, spoznávam svoju osobnosť a jej interakcie s okolím a hrdo nosím titul magistry farmácie.