21
Jan
2022

Recepty

Jedlá z kapusty, vďaka ktorým ju častejšie jeme

Jedlá z kapusty, vďaka ktorým ju častejšie jeme

Už viackrát som si dala záväzok, že budeme konzumovať viac kapusty. Je lacná a veľmi zdravá, napriek tomu tento záväzok takmer vždy poruším hneď po domíňaní prvej kúpenej hlávky kapusty :-) Problém vidím len s jej chuťou po uvarení. Surovú ju schrúmeme v šaláte s mrkvou bez problémov aj s deťmi, ale aj to sa po čase prije. S kačicou a knedľou je to mňamka, ale to sa často nedá, navyše na detských tanieroch narozdiel od kačice a knedle ostáva dusená kapusta často v hanbe :-) No čo, ani ja som ju ako dieťa nemala rada, prečo by moje dcéry mali mať iné chute :-)

Preto to tentoraz skúšam inak. Plánujem skúšať navariť zopár jedál, v ktorých by mi kapustu dievčatá vzali na milosť. Tým pádom by sa u nás mohli stať evergreenom a my by sme zároveň zvýšili príjem tejto mimoriadne zdravej zeleniny. Win-win situácia pre každého z nás :-)

No a aby mal tento môj plán váhu, skúšam to tadiaľto. Toto bude miesto, kam budem vydarené kapustové jedlá pridávať, a tak budete mať možnosť sa k tejto mojej iniciatíve pridať, pozývam vás :-)

Ako prvú vám predstavujem:

MLIEČNA KAPUSTOVÁ POLIEVKA
nefotogenická, ale chutná :)

SUROVINY:

POSTUP:

1. Kapustu som nakrájala na drobno a mrkvu som nastrúhala nahrubo

2. Cibuľu som nakrájala na drobno a chvíľku ju popražila v hrnci na masle

3. Pór som nakrájala na drobno a pridala ho k cibuli

4. Po chvíľke som do hrnca pridala kapustu a mrkvu, rascu celú a za stáleho miešania nechala jemne zmäknúť

5. Zaliala som vodou, pridala soľ, korenie a mletú rascu a nechala zovrieť

6. Varila som do zmäknutia kapusty, cca 30 minút

7. V miske som spravila zátrepku z múky a trocha mlieka, za stáleho miešania vliala do polievky a doliala zvyšok mlieka, pridala nové korenie

8. Nechala som prevrieť ďalších cca 10 minút na miernom ohni (pozor, nech nevykypí)

9. Pridala som ľadové kocky s kôprom, citrónovú šťavu, cukor, prípadne podľa chuti soľ, mletú rascu, korenie

10. Nakoniec som zjemnila kúskom masla a miešala do rozpustenia kôprových kociek a minútku nechala prevrieť.

Polievka je prekvapivo lahodná, mlieko a kôpor chuť kapusty zjemnia, rasca ju pomáha stráviť a aj keď polievka nevyzerá nejako lákavo, jej vôňa moje deti presvedčila a zaraďujem ju medzi naše obľúbené a často varené polievky. Vyskúšajte aj vy :-)


Jedlá z kapusty, vďaka ktorým ju častejšie jeme

Ahoj!
Som Anna,


a vy práve čítate moje zápisky s postrehmi z každodenného boja s perfekcionizmom a z neho vyplývajúcej prokrastinácie a frustrácie, ktoré u mňa práve materstvom nabrali na intenzite. Ak to máte podobne, rada vás inšpirujem myšlienkami, čriepkami zo života i receptami a ešte radšej vás spoznám a skamarátim sa s vami, nech sme v tom spoločne :-). Keď sa zrovna neľutujem na MD, vytešujem sa mojich dvoch dcér a manžela, zaujímam sa o psychológiu vzťahov a výchovy, pečiem torty a vyváram mňamky, učím sa tvoriť nové veci, spoznávam svoju osobnosť a jej interakcie s okolím a hrdo nosím titul magistry farmácie.