06
Oct
2022

Recepty

Cviklovo-baklažánové ragú s tofu

Cviklovo-baklažánové ragú s tofu

Po dlhšom čase som kúpila tofu. Vhľadom na to, že ide o spracovanú potravinu, považujem ho za vhodný zdroj bielkovín, ak sa nepoužíva na denno-dennej báze. Napriek tomu si však na jeho existenciu spomeniem oveľa sporadickejšie, ako by som si možno želala. Je rýchle a jednoduché na prípravu a okrem bielkovín obsahuje aj vysoký podiel vlákniny pre dobré trávenie, pre silu kostí a zubov dobre vstrebateľný vápnik, vitamín K a fytoestrogény, izoflavonoidy pre dobrú náladu, omega-6 a omega 3 nenasýtené mastné kyseliny, a to všetko pri nízkom obsahu tuku. Plus ako bonus - mne navyše dosť chutí. Narozdiel od môjho manžela. Prišla som však na to, že ak sa pripraví a najmä dochutí správne, tofu je možné povýšiť nielen na nutričný, ale aj gastronomický zážitok.

Jeden taký som sa vám rozhodla priniesť práve teraz, keď mi môj muž zvestoval, že hoci nie je fanúšikom tofu, takto mu ho veru môžem pripravovať častejšie. A keďže je to ďalší z mojich intuitívne navarených receptov z kategórie „čo dom dal“, mám motiváciu ho uchovať pre budúcnosť. A keď už je napísaný – nepodelím sa? :)

Preto tá úbohučká jedna fotočka. Nebol to recept plánovaný na blog, tak som postup vizuálne nezachytila a cvakla som svoju porciu provizórne až po spokojnom chrochtnutí môjho najobľúbenejšieho stravníka. Až budem variť znova, cvaknem vám aj postup. Možno. Ak nie, verím, že mi to odpustíte, pravdeodobne budem mať hlavu už niekde úplne inde, ponorenú v realizácii nejakého môjho ďalšieho bláznivého nápadu :)

Ale medzitým si už môžete pochutnávať, takže klasicky – perfekcionizmus bokom, tu sa predstavy pretvárajú do reality ???

SUROVINY:

POSTUP

1. Cviklu som pokrájala na tenučké hranolčeky s dĺžkou asi 5cm.

2. Rovnako som nakrájala aj baklažán a mrkvu

3. Cviklu som vo woku popražila na olivovom oleji do stavu, kedy sa bez námahy dala prepoliť obracačkou, v tomto bode som pridala baklažán a mrkvu, chvíľku orestovala a zaliala paradajkovým pretlakom (podľa hustoty pretlaku je možné pridať vodu, tak, aby bola zelenina tesne zakrytá tekutinou)

4. Dochutila som soľou, korením, rascou a nakrájaným čerstvým oreganom

5. Prikryté som dusila do uvarenia baklažánu a zmäknutia mrkvy

6. Medzitým som na kocky nakrájané tofu opražila na suchej panvici tak, aby získalo hnedkastú kôrku a nakrájala pór na polkrúžky

7. Pridala som pór a opražené tofu do zeleninovej zmesi a nechala trochu odpariť vodu, podľa chuti pridala cukor a ostatné koreniny

8. Podávala som s uvarenou ryžou

Dobrú chuť želám aj nevegánom, ako sme my ?

Ahoj!
Som Anna,


a vy práve čítate moje zápisky s postrehmi z každodenného boja s perfekcionizmom a z neho vyplývajúcej prokrastinácie a frustrácie, ktoré u mňa práve materstvom nabrali na intenzite. Ak to máte podobne, rada vás inšpirujem myšlienkami, čriepkami zo života i receptami a ešte radšej vás spoznám a skamarátim sa s vami, nech sme v tom spoločne :-). Keď sa zrovna neľutujem na MD, vytešujem sa mojich dvoch dcér a manžela, zaujímam sa o psychológiu vzťahov a výchovy, pečiem torty a vyváram mňamky, učím sa tvoriť nové veci, spoznávam svoju osobnosť a jej interakcie s okolím a hrdo nosím titul magistry farmácie.