16
Jan
2023

Recepty

Arašidový koláč s hruškami, jablkami, karamelom a mascarpone krémom

Arašidový koláč s hruškami, jablkami, karamelom a mascarpone krémom

Dnes to bude len taký kratučký blogový príspevok, lebo vraj ich píšem stále dlhé a kto to má čítať potom?!

No strašné so mnou 🙂

Ale vlastne veľa vám o tomto koláči aj tak porozprávať neviem, najzaujímavejší je na ňom príbeh jeho vzniku. Ivanka a Danielka mali na prelome rokov meniny a v deň tých neskorších, Danielkiných, si zaželali koláč. Spýtala som sa ich, aký by si dali a ony sa nevedeli dohodnúť, či z arašidového masla (Ivanka), alebo hrušiek a jabĺk (Danielka). A obe trvali na tom, že má byť ozdobený Lentilkami a vôbec ich neodradil fakt, že sa u nás doma žiadne nenachádzali :D Danielka prikvitla s arašidmi v arašidovom masle a cukre, ktoré jej priniesol ešte Mikuláš, a tak sa nedalo nič robiť - maminka musela byť kreatívna, aby všetky tieto meninové chúťky svojich princezien uspokojila 🙂

Ešte koncom novembra som mala návštevu, ktorú som plánovala pohostiť vlastnoručným koláčom, z ktorého napokon zišlo - prišli s takou nádielkou občerstvenia, že by bol koláč rozhodne navyše :D Mne teda v chladničke ostalo nakúpené mascarpone, ktorého stihol rovnaký osud aj s návštevou medzi sviatkami (nejaká začínam byť lenivá, či čo :D).

Pôvodne som mala v pláne dievčatám k meninám upiecť môj overený Voňavý karamelový jablčník, aby som to mascarpone začala postupne míňať, arašidové maslo a Lentilky sa mi k nemu moc nehodili. Tak napokon - v snahe uspokojiť túžby oslávenkýň, a zároveň aj tú moju potrebu - vzniklo toto:

SUROVINY:

KORPUS

KARAMELIZOVANÉ OVOCIE

KRÉM

POSTUP:

1. Nastrúhala som jablko a hrušku nahrubo

2. V miske som vyšľahala celé vajíčka s cukrom do peny

3. Vmiešala som roztopené maslo, arašidové maslo a vlažné mlieko (pozor, fŕka, už nešľahať)

4. Pridala som múku pomiešanú s práškom do pečiva a opatrne zamiešala, nech sa netvoria hrudky

5. Jemne som vmiešala nastrúhané ovocie

6. Cesto som vyliala na plech s papierom na pečenie (trochu som ho aj vymaslovala), môj mal veľkosť cca 36x34, ale dala by som o niečo menší, lebo bol trošku nízky 🙂 Ale v podstate na chuti a pri jedení to bolo príjemné, len to bolo trošku prekvapivé pri vytiahnutú z rúry 😀

7. Piekla som cca 20 minút pri 180st., odporúčam sledovať, vonia krásne 😋

8. Kým sa koláč piekol a následne chladol, nakrájala som si hrušku a jablká na kocky

9. Na panvici som roztopila maslo, pridala ovocie, posypala cukrom a za jemného občasného premiešavania som ho jemne dusila, kým sa cukor neskaramelizoval

10. Zmes na panvici som posypala škoricou a premiešala

11. Skaramelizované ovocie som ešte teplé rovnomerne rozložila na upečený koláč

12. Kým koláč chladol, vymiešala som v miske všetky suroviny na krém, až kým nebol úplne hladký a mňamkový 😋

13. Krém som rozotrela na koláč (ešte nebol úplne vychladnutý, tak sa trocha topil a jabĺčka sa mi s ním trocha miešali, už sme nevedeli vydržať, no 😀)

14. Koláč som poprášila škoricou a dozdobila “Lentilkami”

Koláč nám úplne najviac chuti eštel za tepla, schrúmali sme na oslavné posedenie rovno pol plechu, takže vôbec neľutujem trochu babravú robotu pri jeho tvorení :D Na druhý deň to bol taký klasický zákusoček, mňam, nepopieram, že by som si dala repete 😁

Čo sa “Lentiliek” týka, objednala som ich pre dievčatá z katalógu od mojej euroňáckej poradkyne a teda musím povedať, že sú…no…návykové 🤭😋 Ešteže sa nedajú zohnať v bežných obchodoch! (Inak podľa mňa podobnú službu spravia akékoľvek arašidy v cukre alebo bude koláč fungovať aj bez nich a kto má rád čokoládu - isto sa dajú použiť aj originál Lentilky :) Akurát pozor, krém farebnú cukrovú polevu topí, a tak už po malej chvíľke koláč nevyzerá práve najlákavejšie 🤭🤭🤭🤣 Ale dievčatá sa mu tešili a to bolo a vždy je pre mňa rozhodujúce ♥ )


Arašidový koláč s hruškami, jablkami, karamelom a mascarpone krémomArašidový koláč s hruškami, jablkami, karamelom a mascarpone krémomArašidový koláč s hruškami, jablkami, karamelom a mascarpone krémom

Ahoj!
Som Anna,


a vy práve čítate moje zápisky s postrehmi z každodenného boja s perfekcionizmom a z neho vyplývajúcej prokrastinácie a frustrácie, ktoré u mňa práve materstvom nabrali na intenzite. Ak to máte podobne, rada vás inšpirujem myšlienkami, čriepkami zo života i receptami a ešte radšej vás spoznám a skamarátim sa s vami, nech sme v tom spoločne :-). Keď sa zrovna neľutujem na MD, vytešujem sa mojich dvoch dcér a manžela, zaujímam sa o psychológiu vzťahov a výchovy, pečiem torty a vyváram mňamky, učím sa tvoriť nové veci, spoznávam svoju osobnosť a jej interakcie s okolím a hrdo nosím titul magistry farmácie.